Çin, Ay yolculuklarında önemli bir aşamayı geçmeyi başardı ve Ay’ın karanlık yüzünde pamuk yetiştirdi. Bu deney, Çin’in şu anda devam eden Chang’e 4 projesinin bir parçasıydı.
Çin’in Ay projeleri devam ediyor. Daha önce Chang’e 2 ile Ay’ın karanlık yüzünde pamuk yetiştirmeye çalışan Çin, en sonunda bu amacına ulaşmayı başardı. İzledikleri yöntem ise biraz daha farklı oldu.
Daha önce ay yüzeyinde gizemli, jelimsi bir yapı keşfeden bu araç, kendi içerisinde 2,6 kilogramlık özel bir bölme bulunduruyor. Bu bölgede yapay olarak 1 atmosfer basınçta tutulan ve sıcaklığı kontrol edilen toprakta pamuk çimlendiriliyor. Bu organizmaların yaşam alanı aşağı yukarı gezegenimizdeki ile aynı olsa da uzayın düşük yer çekimi ve radyasyonuyla da mücadele etmeleri gerekiyor.
Projenin lideri olan Xie Gengxin, yaptığı açıklamada kısıtlı çevrede bitki yetiştirmenin zorluklarından da bahsetti. “Chang’e sondasının ağırlığı nedeniyle bu deneyin 3 kilogramın altında bir ağırlıkla yapılması gerekiyordu” diyen araştırmacı, beş farklı canlı denediklerini belirtti. Bu tohumlar arasında pamuk, patates, maya gibi farklı organizmalar yer aldı.
Daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu üzerinde bitki yetiştirildiyse de bu deneyde, tarihte ilk kez Ay üzerinde bir bitki yetiştirilmiş oldu. Yine de bu yapraklar, 2 haftaya tekabül eden bir Ay günü içerisinde ölüyor. Zira ay gecelerinde sıcaklık çok ciddi şekilde düşüyor. Dış ısıtma olmadığı durumlarda da organizmalar hayatta kalamıyor.
Ekip ilk başta Ay’a küçük hayvanlar da göndermeyi düşündü ancak kısıtlı oksijen nedeniyle bu fikirden vazgeçti. Xie, aracın içindeki oksijenin bir kaplumbağaya ancak 20 gün yetebileceğini söyledi.
Çin’in Ay görevleri devam edecek. 2020 başlarında gerçekleşmesi planlanan Chang’e 6 görevinde yeni organizmalar Ay’a seyahat edebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder