Çoğu kişiye göre yapay zekâ ve insan iş gücü rekabet halinde. Bu kişiler, teknolojik tekillik olarak ifade edilen, yapay zekânın insan zekâsının ötesine geçmesi durumunda insanlar için korkutucu bir gelecek tablosu çiziyor. Peki, gittikçe güçlenen yapay zekâ karşısında insanlar işlerini kaybetmekten endişe etmeli mi?
İşlerimizin Tekrarlayan Kısımlarını Yapay Zekâ Devralacak
Yapay zekânın kendini tekrarlayan işlerden kurtulmamız için bir araç olduğunu belirten Thurn “Diyelim ki, zamanını aynı şeyleri yapmakla geçiren bir tıp doktoru ya da avukatsınız, sahip olduğunuz yapay zekâ sizi izleyerek yaptığınız işi öğrenecek ve sizi süper insan yapacak” diyor.
Yapay zekânın bizi süper insanlara dönüştüreceği fikrini tek dillendiren Thurn değil. Google eski baş mühendisi, ünlü fütürist Ray Kurzweil de yapay zekânın insanları işlerinden etmeyeceği, aksine insanları geliştireceğini savunanlardan.
Genel görüşe göre, önümüzdeki on yılda akıllı makineler insanların işlerini üstlenebilir. Değişim şimdiden başlamış durumda. 2040’larda bu akıllı makinelerin teknolojik tekillikle desteklenmesi halinde, beklediğimizden daha yakın tarihte insan-yapay zekâ işçiler görebiliriz.
İşlerin tümüyle yapay zekâların kontrolüne gireceği ön kabulündense, yapay zekâyı bir araç olarak kullanmanın yollarını aramak çalışanları oyunun içinde tutacaktır. Birçok insan yapay zekâların tüm işleri yaptıkları bir gelecektense, yapay zekâların onları “süper insan” haline getirdiği bir geleceği tercih edecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder