21 Şub 2020

Nasıl Hacker Olunur?

İzlediğimiz film ve diziler sayesinde, belki de merak duyumuzdan dolayı günümüz dünyasının en popüler terimlerinden biri haline gelen meslek, Hackerlık. Peki Hackerlık nedir ve nasıl Hacker olunur?

Hacker’ın Kelime Anlamı

Hacker,  şahsi bilgisayarlara veya çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlara, ağlara izinsiz olarak giriş yapan kişidir.  Daha geniş ve tarihsel bir ifade ile, elektronik veya mekanik otomat sistemlerine girilmesi gereken bilgi, jeton gibi doğru anahtarın kullanıldığını kontrol eden anahtar yuvası olan filtreyi kopya anahtarlar ile geçerek hizmet verici sistemi yanıltan kişi. Bilgisayar programcılığı alanında, bir hacker bir exploit’e bir dizi düzeltme uygulama ya da varolan kodları kullanma yoluyla bir amaca ulaşan ya da onu ‘kıran’ bir programcıdır.
Özetlemek gerekirse, sistemin açıklarını keşfederek bu açıkları kullanarak sisteme müdehale eden kişilere Hacker denir.

Hacker Çeşitleri

  • Beyaz Şapkalı
  • Siyah Şapkalı
  • Gri Şapkalı olarak üçe ayrılır.

Beyaz Şapkalı Hackerlar

Hacker çeşitleri içinde en faydalı olan hackerlar beyaz şapkalı olanlardır. Bilgi ve becerilerine göre sınıflandırılan hackerler bu bilgilere göre nitelik kazanmaktadırlar. Beyaz şapkalı olan hackerler da siyah şapkalı hackerler gibi saldırı ve hack bilgisine sahiptirler. Fakat beyaz şapkalı olan hackerler bütün bilgi ve becerilerini sistemlere ya da kurumlara saldırmak için kullanmazlar. Bunun tam aksine sistem ile kurumları korumak amacı ile bilgilerini kullanırlar. Buna bir başka isim ile sistem güvenliği uzmanı da denilmektedir.
Smartpro Bilgisayar Akademisi gibi Ethical Hacker Eğitimi sağlayan kurumlar, sizlere sistemi sorgulayarak sistemin açıklarını keşfetmenin nasıl olacağını öğretmektedir. Alanında uzman profesyonel eğitmenlerin katılım sağladığı eğitimler sonucunda, beyaz şapkalı hacker olarak birçok alanda iş fırsatı da elde etmiş oluyorsunuz. İyi bir hacker olmak isteyenler için en ideal yol, doğru bir eğitim almasıdır. Beyaz şapkalı hackerlar, genellikle bir devlet kurumunun ya da şirketin güvenliğini sağlamak amacı ile o yere hizmet etmektedirler. Beyaz şapkalı hackerların temel amacı, sistemin açıklarını önceden fark ederek bu açıkların giderilmesini sağlamaktır.

Siyah Şapkalı Hackerlar

Üstün bilgisayar bilgilerini ve becerilerini dijital dünyada kullanan siyah şapkalı hackerler, yeteneklerini sistemlere sızarak zarar verme ya da veri çalma gibi zarar veren işlemlerde kullanmaktadırlar. Yeteneklerinin kötüye kullanımı tamamen yasa dışı sayılmaktadır.

Gri Şapkalı Hackerlar

Genellikle hobi amacı ile hackerlik yapan gri şapkalı hackerler, birçok özelliğe ve bilgiye sahip olsalar da bunu kötü amaçlar ile kullanmazlar. Genelde sistemlerin açıklarını bulan gri şapkalı hackerler, sisteme giriş yapsalar da, sisteme zarar vermez ya da sistemden veri çalmazlar. Bazı zamanlarda, buldukları sistem açıklarını ilgili kurum ya da firmaya bildirerek güvenlik açığının giderilmesini sağlamaktadırlar.

Nasıl Hacker Olunur?

İyi bir hacker olmanın en önemli kriteri, doğru eğitimle bilgisayar dünyasının temellerini iyi öğrenmekten geçmektedir. Smartpro Bilgisayar Akademisi gibi Sertifikalı Ethical Hacker eğitimi veren kurumlardan ders almalı, ve alanında uzman isimlerin çalışmalarını takip etmelisiniz. Yeni trendlerin farkında olarak, sürekli olarak kendinizi teknolojiyle birlikte güncellemeniz gerekmektedir.
İyi bir hacker olabilmek için öğrenilmesi gereken 10 temel adım şu şekildedir: 
Sertifikalı bir eğitim programına kaydolarak, bilgisayar ve ağ temellerini çok iyi öğrenmeniz gerekmektedir.
Yazılım dili İngilizce olduğundan, İngilizce öğrenilmelidir.
Hacker olmak isteyen kişilerin programlamayı çok iyi bilmeleri gerekmektedir.
İyi bir hacker olmak isteyen kişinin güvenlik kavramlarından ve teknolojilerinden anlaması gerekmektedir. Güvenlik yöneticileri tarafından kurulan engellerin aşılması için onların tanınması gerekmektedir. Bu nedenle PKI, SSL, Firewall ve IDS gibi teknolojilerden anlamak gerekmektedir.
  • Hacker olabilmek için en önemli aşamalardan biri de web uygulamalarıdır. Son dönemlerde hackerler için verimli olan bir alandır. Buna bağlı olarak, web uygulamaları ne kadar iyi anlaşılır ise hackerler da o kadar başarılı olmaktadır.
  • Hackerlik işinde profesyonel olmak isteniyor ise elde edilen bilgilerin doğru bir yönde kullanılması gerekmektedir. Planlı çalışmak ve öğrenmek için sürekli araştırmak gerekmektedir.
  • Hacker olmak için bilinmesi zorunlu olan terimlere hakim olmalıdır.
  • Ciddi bir zaman ve emek harcanan bu işi gerçekten yapmak istediğinizden emin olmalısınız.
  • Alınan hackerlik eğitiminin iyi yönde kullanılması gerekir. Aksi halde birçok yaptırıma maruz kalınır.
  • Güncel teknolojinin takip edilmesi ve bunun tecrübeler ile harmanlanması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder