26 Mar 2020

Çizgili Denizci Tişörtü neden doodle oldu?

Çizgili Denizci Tişörtü neden doodle oldu?

Çizgili Denizci Tişörtü

Google’ın tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Günün anlam ve önemini belirtmek için logosunda yaptığı eğlenceli, şaşırtıcı Doodle konusu Çizgili Denizci Tişörtü oldu.
Tarihte 1858’de Bugün Fransız Donanması Çizgili Denizci Tişörtü “Breton Stripe” olarak adlandırdığı şeyin denizcilerin resmi iç çamaşırı olacağını kararlaştırmıştı.
Giysinin hem sembolik hem de pratik bir amacı olan 21 şeridi vardı: Napolyon Bonapart’ın zaferlerinin her biri için bir şerit vardı ve ayrıca bu çizgiler denize düşen denizcileri tespit etmeyi kolaylaştırıyorlardı.
Yarım yüzyılı aşkın bir süredir Çizgili Denizci Tişörtü’nün modası Donanmanın ötesine geçti ve işçiler arasında, kuzey Fransa’daki balıkçılara ve Brittany limanlarında ve çevresinde ticaret yapan soğan satıcılarına kadar yayıldı. Moda tarihçileri, bu Tişört’ün üzerindeki çizgilerin tarih boyunca sosyal uyumsuzluklar ve dışlanmışlarla ilişkili olduğunu belirttiler. Bu Tişörtü giyenler üst sınıf toplum tarafından çok saygı görmediler.


Ancak 20. yüzyıl, dünya çapında büyük bir kargaşa dönemiydi, siyasi ve sosyal hareketler eski hiyerarşilerde değişiklik yapılmasını gerektiriyordu. Çizgili Denizci Tişörtü, 1917’de Moda’nın üst kademelerine girdi. Bu tarih, özellikle ikonik moda tasarımcısı Gabrielle “Coco” Chanel’in couture koleksiyonuna Çizgili Denizci Tişörtünden ilham alan bir giysinin dahil edildiği yıl olduğu için kesin olarak söylenebilir. Çizgili Denizci Tişörtü modası 19. yüzyılın denizcilerini şaşırtacak bir şekilde yükseldi.


Günümüzde, mütevazi  Çizgili Denizci Tişörtü birçok yönden yeniden uyarlanmıştır ve işçi sınıfı çağrışımlarını atmıştır. Beyazdaki koyu mavi şerit hala popülerdir, ancak kırmızı veya açık mavi çizgiler veya koyu mavi zemin üzerinde beyaz şeritler de çok yaygındır.


Bir donanma üniformasından yüksek moda ikonuna kadar dönüşen Çizgili Denizci Tişörtü Şüphesiz, gelişmeye devam edecek karmaşık bir tarihe sahip basit bir giysidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder